Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει γιατί με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό επιφανειακό, μη ορατό, στρώμα οξειδίου του, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του (φαινόμενο της παθητικοποίησης):

 

Χαρακτηριστικές Ιδιότητες και παραδείγματα εφαρμογών:

Χαμηλό ειδικό βάρος (2,7g/cm3) σε συνδυασμό με ανθεκτικότητα Μέσα μεταφοράς
Αντοχή στην διάβρωση Ναυπηγική, Οικοδομή
Πολύ καλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα  Αγωγοί διανομής ηλ.ενέργειας, οικιακά σκεύη
Αδιαπέραστο από μικροοργανισμούς & φως Συσκευασία – φαρμακοβιομηχανία
Μη μαγνητικό υλικό Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Πολύ καλή ανακλαστικότητα Σε συνδυασμό με το χαμηλό του βάρος, κουβέρτες διάσωσης
Ελατό και όλκιμο Δυνατότητα για μεγάλο εύρος εφαρμογών
100% ανακυκλώσιμο Προστασία περιβάλλοντος

Η ανοδίωση είναι μια τεχνική μέθοδος επεξεργασίας της επιφάνειας του αλουμινίου που την καθιστά ανθεκτικότερη ως προς τη διάβρωση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, π.χ. παραθαλάσσιες περιοχές.

Με την ανοδίωση, μετασχηματίζεται η επιφάνεια του αλουμινίου και δημιουργείται, τεχνητά, ένα στρώμα οξειδίου . Επειδή η διαδικασία γίνεται σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, αυτό το στρώμα οξειδίου είναι πάρα πολύ συνεκτικό και σκληρό. Το στρώμα αυτό, επειδή είναι ήδη οξείδιο, όταν εκτίθεται στην ατμόσφαιρα δεν διαβρώνεται και έτσι προστατεύει το μέταλλο. Επομένως το ανοδιωμένο αλουμίνιο καθίσταται ως το ισχυρότερο μέταλλο με αντοχή στη διάβρωση.

Όπως παρατηρείτε και στο παραπάνω σχήμα, η βασική διαφορά μεταξύ ανοδίωσης και ηλεκτροστατικής βαφής, είναι ότι στην ανοδίωση που το πάχος της κυμαίνεται από 10-25μm (τα 20-25μm ονομάζονται και ανοδίωση θαλάσσης), το ανοδικό στρώμα εισχωρεί στο μέταλλο και πρακτικά δεν αλλάζει τις διαστάσεις του. Η ηλεκτροστατική βαφή, επικαλύπτει το μέταλλο, αυξάνοντας επομένως και το πάχος του.

Σε κάθε περίπτωση η ανοδίωση αποτελεί την ασφαλέστερη επεξεργασία προκειμένου για την αύξηση της αντοχής του μετάλλου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με την ηλεκτροστατικής βαφή, καθώς η μακρόχρονη εμπειρία (άνω των 60 ετών), την καθιστά ασφαλέστερη σε σύγκριση με την νεότερη μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής.

Ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση του μαγνήτη. Το αλουμίνιο δεν μαγνητίζεται και επομένως δεν οξειδώνεται, σε αντιδιαστολή με τον σίδηρο που μαγνητίζεται και άρα οξειδώνεται.

Προσοχή όμως γιατί και κάποια ανοξείδωτα κράματα δεν μαγνητίζονται, αλλά οξειδώνονται π.χ. το κράμα 304 δεν μαγνητίζεται, αλλά οξειδώνεται, γεγονός που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι το ανοξείδωτο γενικά είναι το καλύτερο υλικό.

Η ALUREX είναι μια εταιρεία με πείρα άνω των 40 ετών στην κατασκευή προϊόντων από αλουμίνιο. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών της σε συνδυασμό με την άρτια τεχνολογική γνώση του προσωπικού της, την καθιστούν ως μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στην κατασκευή εξειδικευμένων προϊόντων από αλουμίνιο.

Ειδικότερα κατασκευάζουμε αποθήκες βαρέως τύπου μεγάλων διαστάσεων, ντουλάπες για αποθήκευση καυσόξυλων, ντουλάπες και βάσεις για πλυντήρια-στεγνωτήρια-καταψύκτες, παγκάκια αλουμινίου κ.ά.

Οι απλώστρες της ALUREX, είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα κατασκευασμένες 100% από αλουμίνιο με μέγιστη αντοχή σε βάρος.

Η στεγανοποίηση ΔΕΝ επιτυγχάνεται με λάστιχα ή σιλικόνη!

Και στις δύο περιπτώσεις η αντοχή των παραπάνω υλικών είναι μικρής χρονικής διάρκειας, αφού η έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία και επομένως στις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί τον πολυμερισμό τους και άρα άμεση φθορά.

Α) Λόγω τεχνητής γήρανσης που υπόκειται το αλουμίνιο κατά την κατεργασία του, το καθιστά αδιάβλητο στο χρόνο σε αντίθεση με το πλαστικό το οποίο με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αλλοιώνεται και πολυμερίζεται. Γι’ αυτό τα περισσότερα πλαστικά είδη π.χ. απλώστρες, ντουλάπες κ.α. κατασκευάστηκαν για εσωτερικούς χώρους, αλλά η ανάγκη αντικατάστασης του σιδήρου λόγω οξείδωσης με οικονομικότερες λύσεις, οδήγησε λανθασμένα στη χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους.

Β) Μηχανική αντοχή: Το αλουμίνιο είναι μέταλλο με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και έχει εισάγει μια επανάσταση σε πολλά τεχνολογικά πεδία. Αν και πολύ ελαφρύτερο από άλλα μέταλλα, διαθέτει πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται τόσο πολύ στον πολύ απαιτητικό τομέα της αεροναυπηγικής. Το αλουμίνιο είναι ισχυρό με αντοχή εφελκυσμού από 70 έως 700 MPa, ανάλογα με το κράμα και τη διαδικασία κατασκευής. Διελάσεις του σωστού κράματος και σχεδιασμού είναι τόσο ισχυρές όσο ο δομικός χάλυβας. Ως εκ τούτου, τι να πούμε για το πλαστικό!!

Γ) Το αλουμίνιο είναι κατάλληλο για αποθήκευση και παρασκευή τροφίμων (μη τοξικό), σε αντίθεση με το απολύτως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟΞΙΚΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ.

Δ) Ανακύκλωση: Το αλουμίνιο είναι ένα «πράσινο» υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του χωρίς καμία ποιοτική υποβάθμιση. H ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωσή του είναι μόνο το 5% εκείνης που καταναλώνεται στην αρχική του παραγωγή.
Το προς ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟ, το γνωρίζουμε όλοι από τον καταιγισμό διαφημίσεων το τελευταίο διάστημα, μόνο ως «πράσινο» υλικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.